7 - 28 maart 2009: Roodkapje, Democracia (ES) – ‘Welfare State’

Opening op 7 maart 2009, 20:00 tot 02:00 uur tijdens De Rotterdamse Museumnacht.


7 maart – 28 maart 2009, open donderdag t/m zondag van 12:00 tot 18:00 uur


Vol trots kondigt Roodkapje haar nieuwe tentoonstelling aan van het collectief Democracia uit Madrid met hun 4 kanaals video-installatie ‘Welfare State’. De opening start tijdens de Rotterdamse Museumnacht en is Roodkapje te vinden in WDW63, het voormalig Fotomuseum op de Witte de Withstraat 63 in Rotterdam. Roodkapje host tijdens de Rotterdamse Museumnacht ook Truus Trendy met ‘De naakte waarheid’.


Democracia – ‘Welfare State’


Er is geen bevlogenheid in Europa. Daarom kan Democracia’s visie op optimisme slechts zinspelen om de ruïnes van een utopie, welke in een Europese context is vervangen door pragmatisme, sociaaldemocratie voor elke revolutionaire intentie, de welvaartstaat omwille van de klassenstrijd; samengevat: gemak is ons belangrijkste ideaal geworden.

Dit geslonken Utopia, momenteel bedreigt door neoliberale trends, blijkt het slimste Utopia te zijn. De verbondenheid tussen welvaart en consumptie is het belangrijkste kenmerk van de hedendaagse ontwikkelde samenleving. Nu alle basisbehoeften zijn vervuld krijgt consumptie nieuwe symbolische betekenissen zoals vrijheid, sociale vooruitgang, solidariteit en democratie.

Dit project van Democracia omvat de enscenering van het verdwijnen van een marginale gemeenschap als spektakelstuk voor alle leden van de burgerlijke maatschappij.

Naast overwegingen over het verdwijnen van specifieke culturele vormen (de zigeunercultuur) viert de burgerlijke maatschappij het verdwijnen van het getto als multimedia spektakel. De geïntegreerde burgerlijke samenleving zijn de hooligans die applaudisseren terwijl de graafmachines het getto verwoesten. De toekomst van de marginale samenleving is haar integratie in de spectaculaire consumptie maatschappij, welke haar van haar fundamentele rechten zal verzekeren.

Deze tentoonstelling is mogelijk dankzij de hulp en ondersteuning van Stichting Bevordering van Volkskracht, Democracia, WDW63, TENT, Jasper Griep en de vrijwilligers van Roodkapje. Bedankt!

Roodkapje

Democracia

Truus Trendy


de opbouw van Democracia:

Geen opmerkingen: