woensdag 23 januari - zondag 3 februari 2008


International Filmfestival Rotterdam > Exploding Cinema > New Dragon InnsDe doorgewinterde festivalbezoeker weet het natuurlijk allang: cinema is meer dan film alleen. Het voormalige fotomuseum huisvest de expositie New Dragon Inns, met 5 installaties van Aziatische kunstenaars. Dit onderdeel van Exploding Cinema is dagelijks van 11:00 tot 18:00 geopend.

Drie vermaarde filmmakers (Tsai Ming-liang, Wang Bing en Apichatpong Weerasethakul) zetten met hun installaties de eerste stappen in de kunstwereld. De andere twee installaties kwamen van de hand van protegées Yang Heng en Hongjohn Lin.

Een wandeling door de zalen voelt als een bliksembezoek aan Azië. In de zalen zijn installaties uit Taiwan (Hongjohn Lin met Yeeha Formosa), China (Yang Heng met Nirvana) en Thailand (Apichatpong Weerasethekul met Black Air) te vinden.

Ook is er de installatie Is It a Dream? van de filmmaker Tsai Ming-liang. Hij blaast nieuw leven in oude bioscoopstoelen. De filmmaker nam in een oude, in ongebruik geraakte bioscoop in Maleisië een film op, van toeschouwers die naar het scherm staren. Bezoekers zitten nu in de Witte de Withstraat in dezelfde stoelen naar die opnames te kijken. Zeer meditatief. Elk half uur start hier een voorstelling.

Voor de echte doorzetter is er nog de documentaire Crude Oil van de Chinese filmmaker Wang Bing. De film duurt twee voorstellingsdagen: twee keer zeven uur. De film niet in zijn geheel uitzitten mag.

bron tekst: International Filmfestival Rotterdam

Geen opmerkingen: