29 september 2007

GREAT PLACE TO LIVE INSPIRE DAY 2007 HARTVERWARMEND VOOR IEDEREEN!


Er was een fantastische open sfeer onder iedereen! Iedere deelnemer verliet het pand met een energievol gevoel om de wereld weer in te gaan met nieuwe ervaringen, een flow van ideeën en een warm hart.

In de ochtend werden de vijftig deelnemers na binnenkomst en kopje koffie geblinddoekt en begeleidt naar een kleine ruimte. Hier ondergingen zij een ‘experience’ om zich te concentreren op hun innerlijke stem en associaties. Hiervoor moesten zij heel stil zijn en geen geluid maken. Verschillende geuren en geluiden en materiaal werden door de groep verspreid waarna een moment rust kwam om in het eigen hoofd in alle rust te kijken en te beleven. Hierna werden enkele mensen aangesproken op de verhalen en ervaringen die zij daarbij hadden. Aan het einde werden verschillende mensen gevraagd wat hun ideaal is voor een Great place to Live. Hierna werden de deelnemers weer terug begeleid naar de grote zaal en pas daar mochten de blinddoeken worden afgedaan. Ze hadden werkelijk geen idee waar zij waren geweest. Veel mensen hadden het idee gekregen in een enorme ruimte te zijn geweest.

Vervolgens werden zij in groepjes van vijf de buurt rond de witte de withstraat in gestuurd met een route langs de inspiratoren op onverwachte plekken. Ieder groepje bezocht drie inspiratoren. In totaal waren er acht. Waaronder een heksje in een kelder die van alles deed met kruiden, op een boot in de haven een huiskamertheater, in een hotelkamer een fluisteraar die met ze naar de stilte ging luisteren en de woorden die daarbij naar boven kwamen en een mode ontwerper vertelde over zijn kledinglijn en workshops voor zwervers. Dit zijn er slechts enkele genoemd. En echt iedereen stond open voor alle ervaringen en deed actief mee. Allemaal cadeautjes.

Daarna een zeer bijzondere lunch met diverse gerechten die verschillende functies en emoties in het lichaam beïnvloeden, uiteraard met uitleg. Maar voordat de bijzondere gerechten (zoals appelsoep) konden worden genuttigd moest men het eigen bord en beker vouwen (origami) en ik moet zeggen iedereen had enorme trek dus het was een grappig gezicht op welke manier iedereen er met elkaar zo snel mogelijk uit probeerde te komen.

Vervolgens gingen de verschillende groepjes hun eigen concepten voor een Great place to live creëren. Met een aantal brainstorm technieken ontstonden er overal levendige gesprekken en verrassende ideeën. Deze ideeën werden omgezet in presentaties die om 17.00 uur werden gehouden. Er waren performances, laltop presentaties, sprookjes die werden verteld en objecten om te bekijken. Ieder groepje kreeg een hartverwarmend en daverend applaus, en dan overdrijf ik niet. De ongedwongen vraag van de sessie (er werd niet naar een concreet resultaat gevraagd) leverde een hoop nieuwe energie op tussen de mensen die elkaar helemaal niet kenden. Het waren één voor één open geesten met een positieve kijk op de wereld dus dat was genieten. Toch zijn er zeker drie initiatieven uit voortgekomen die zullen worden uitgevoerd. Zoals een sms dienst die dan ‘stop’ geeft op je mobiel zodat je even kunt stil staan bij het moment waar jij je in bevindt en je kan genieten van alle goede en mooie dingen die je beleeft. Daarna hebben we geborreld en er werd veel gesproken en uitgewisseld.

Een succes in alle opzichten en ikzelf en de meiden van de organisatie waren erg trots op deze Inspire Day die wij hebben gerealiseerd met zeer weinig middelen. En natuurlijk stond Noor Bongers breed te glunderen. Voor mijzelf was de grootste opbrengst dat ik nog nooit zoveel open minded en leuke mensen bij elkaar had gezien en ik zelf ook veel energie en ideeën eraan over heb gehouden. Ze bestaan dus echt.

De organisatie was in handen van: Jette Schneider (DansLab), Esther Kokmeijer (Daar zijn), Caroline Ellerbeck (Illustrator), Charlotte van der Heiden (NEST Ontwerp) en Floor Cornelisse (Upperfloor).


GREAT PLACE TO LIVE

bron tekst & fotos: nestontwerp